Nygatan 13 • 903 27 Umeå
090-133950 (mån-fre 8-12)
Nyheter
2008-01-03
Umehem förvärvar centralt belägna fastigheter av Länsförsäkringar

Försäkringsbolag säljer fastigheter

Västerbottens Kuriren 3 januari 2008 - JONAS REDIN

Länsförsäkringar Västerbotten säljer stora delar av de fastigheter bolaget har i sin ägo på tre orter i länet.

På torsdagen slöts avtal om försäljning. Orsaken är att bolaget vill koncentrera sig på kärnverksamheten, sak- och livförsäkringar samt banktjänster. Fastighetsägandet koncentreras till Umeå och området runt kvarteret Fabriken, där Länsförsäkringar Västerbotten själva huserar på en stor del av ytorna. Fastigheterna i Lycksele och Skellefteå säljs, och även ett antal fastigheter i Umeå, inklusive bostadsfastigheter.

I ett pressmeddelande säger Ylva Thunqvist, vd, att man försökt hitta etablerade köpare av fastigheterna, med ett uttalat intresse att vara aktiva och engagerade fastighetsägare som utvecklar orterna där de är verksamma.

I Umeå köper Umehem Fastigheter AB centralt belägna fastigheter. Hyresgästerna i bostadsfastigheterna i Umeå har bildat bostadsrättsföreningar, och ska under våren ta slutlig ställning till ett köp. De fastigheterna ingår i torsdagens avtal om köp om någon eller några föreningar väjer att avstå.

I Skellefteå och Lycksele är de aktuella fastigheterna direkt anknutna till centrumhandeln. I Lycksele går AB Domptören in och köper fastigheter med 30 000 kvadratmeters yta, både bostäder och andra lokaler. I Skellefteå är köparen Stella Polaris som köper Cityhuset vid torget och LRF Konsulthuset söder om järnvägsstationen.

Hur stora värden affären uppgår till har dock parterna enats om att inte avslöja. Det säger en av köparna, Umehem AB:s vd Hans Westin, till VK.