Nygatan 13 • 903 27 Umeå
090-133950 (mån-fre 8-12)
Nyheter
2011-11-08
Idéskisser till kvarteret Audumbla

Gamla brandgatan blir nytt shoppingstråk

Västerbottens Kuriren 8 November 2011 - ANDERS BRODIN

Den gamla brandgatan förvandlas till ett inbjudande stråk med lokala butiker och uteserveringar i en småskalig bebyggelse. Ett stort p-garage under jord. Kontor och bostäder i högdelar i kombination med och som kontrast mot småstadsmiljön. Fastighetsbolaget UmeHem har spännande planer för kvarteret Audumbla utmed Renmarkstorget.

Enkelt uttryckt handlar det om att utveckla innerdelen av kvarteret mellan Kungsgatan och Skolgatan – med den gamla brandgatan mot Sveagatan som utgångspunkt. Inspirationen kommer bland annat från Trondheim, men också från sydeuropeiska städer där man blandat gammalt och nytt med framgångsrikt resultat. Vissa av de mer detaljerade idéskisserna för till exempel osökt tanken till en gammeldags piazza i Rom.

Hans Westin, UmeHems vd, vill gärna sätta en Umeå-prägel på själva handelsstråket.
– Lokala butiker, kanske sådana som i dag ligger ensamma och inte riktigt passar in i en stor galleria. Men det är viktig att få en bra blandning som drar till sig folk, säger han.

Samtidigt tänker sig UmeHem att den gamla brandgatan ska bli ett naturligt promenadstråk i riktning till och från Västra Esplanaden. Där vill nämligen Upab bygga ett stort parkeringshus, något som VK nyligen berättat.
– Brandgatan fortsätter på andra sidan Sveagatan. Öppnar man upp där mot p-huset så får vi ett gångstråk fram till Renmarkstorget, säger Hans Westin.
I kvarteret Audumbla har UmeHem räknat på 5 000 kvadratmeter butiker och kontor i markplan och en våning upp. Ett 20-tal butiker, restaurang och uteserveringar finns med i idéskisserna. Under marken ett p-garage i två plan med uppemot 240 platser för boende och kontorspersonal, men även för allmänheten.
Fastigheten ut mot Skolgatan, mitt emot Korskyrkan, byggs på med tre våningar. Inne i kvarteret blir det också en högdel på upp till kanske 13 våningar, med kontor och bostäder i de översta våningsplanen.

Faktum är att UmeHems planer är långt framskridna. Kvarterets övriga fastighetsägare är väl informerade och intresserade av projektet och just nu pågår arbetet med att fram en ny detaljplan som ska fastställa vilka förutsättningar som gäller för utbyggnaden.

Hans Westin understryker dock att de idéskisser han visar – och som VK publicerar – är arbetsmaterial i ett fortfarande ganska tidigt skede.
– Mycket kan förstås hända under resans gång, men det här visar vad vi vill göra i kvarteret Audumbla, säger Hans Westin.