Nygatan 13 • 903 27 Umeå
090-133950 (mån-fre 8-12)
Nyheter
2011-09-05
Umeå centrum kan få nytt höghus

Umeå centrum kan få nytt höghus

Västerbottens Kuriren den 4 September 2011

Hyresrätter med utsikt över centrala Umeå. Fastighetsbolaget Umehem har spännande planer för kvarteret Embla vid Skolgatan-Magasinsgatan.

Tanken är att både bygga ut och bygga nytt. Fastigheten där Försäkringskassan har sina kontor och tidigare även mottagningen låg byggs på med fyra våningar. Inne på gården byggs en höghusdel på 12-13 våningar – den byggs ihop med den befintliga fastigheten.
– Vi vill göra hyresrätter i den del som sticker upp ovanför den andra byggnaden. Det skulle alltså bli från åttonde våningen och uppåt, säger Hans Westin, vd vid Umehem.
Nya hyresrätter i centrum, dessutom med en utsikt över stora delar av Umeå, är inget vanligt koncept?
– Nej, men vi har sedan tidigare en del hyresrätter i vårt fastighetsbestånd och har goda erfarenheter av det, säger Hans Westin.
– Vi vill också göra lägenheterna attraktiva, med till exempel bastu och trevliga balkonger.

Arbetet med att ta fram en ny detaljplan pågår för fullt. Nästa steg blir sedan att söka bygglov. Umehems satsning är ett stort projekt. Men redan nu har fastighetsbolaget klart med hyresgäster vad beträffar de utökade kontorslokalerna. Arbetsförmedlingen vill nämligen flytta in där.
– På bottenvåningen blir det en gemensam mottagning för besökare till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, säger Hans Westin. Under den nya höghusdelen blir det ett parkeringsgarage.
– Vi gräver ur till samma djup som källaren i den angränsande fastigheten. Det finns ett behov av parkeringsplatser, både för kontoren och de privata hyresgästerna, förklarar Hans Westin.
Umehem bygger i egen regi genom sitt bolag AR Bygg AB.
– AR Bygg gör numera inget annat än bygger åt Umehem. Vi har och har haft en rad projekt i gång, säger Hans Westin.