Nygatan 13 • 903 27 Umeå
090-133950 (mån-fre 8-12)
Nyheter
2014-06-25
Umehem tror och satsar på centrum

Umehem tror och satsar på centrum

Totalt Umeå 25 Juni 2014 - STEFFEN RENKLINT

Umehem satsar på centrum och ser gärna att fler företag också gör det.
– Suget efter kontor och lägenheter är stort. Vi kan inte räkna med att kommun och landsting gör jobbet, säger huvudägaren Ulf Sjödin.

Sjödin har en 25-årig bakgrund som tandläkare, men ännu fler år inom fastighetsbranschen. År 2006 grundade han och mångåriga byggmästaren Anders Lindgren, Umehem Fastigheter AB. I dag äger företaget fyra procent av centrumfyrkantens totala fastighetsyta exklusive gator och parker.

– Vi har som affärsidé att utveckla centrum och har fullt fokus på Umeå för det är marknaden vi kan bäst och känner mest för. Det behövs en stark stad i norr för att konkurrera med dem i söder.

Men varför centrum?

– Frågar man företag, privatpersoner och anställda så vill de vara och bo i centrum och nu vill kommunen förtäta med fler lägenheter, därför tror vi på läget. Problemet är logistiken, säger Sjödin.

Den nya översiktsplanen är bra, han önskar bara att de planerade parkeringshusen runt centrum byggs omgående och att nytt och gammalt får förenas även i närheten av fastigheter med riksintresse.

– Vi måste få bygga höghus, inte ”limpor” som hyreshusen på Ålidhem. Umeås framtid ligger i handeln och tjänstesektorn, säger Sjödin.

– Men då måste Umeås centrum sticka ut mer, ha något speciellt som lockar, tillägger kollegan Hans Westin, delägare och vd vid Umehem.

Alla ryms

Båda säger att antalet mindre fastighetsbolag ökat stort de senaste tio åren. Anledningen tror de är ökat kapital genom försäljning till riksbolag som etablerat sig i Umeå på senare år.

– Alla privata som sålt har kunnat börja på ny kula. Vi alla ryms på spelplanen och får gärna bli ännu fler, säger Sjödin.

Varför då?

– Det är självklart bra för Umeås utveckling när investeringar görs vilket också leder till nyetableringar och expansion av befintliga företag och myndigheter. Sen är det också viktigt att olika fastighetsägare i samma kvarter gemensamt och solidariskt utvecklar kvarteret, säger Hans Westin.

Hur ser ni på fördelningen av marknaden mellan kommunen och privata bolag?

– Alla ryms som kan bidra så länge den offentliga sektorn inte dumpar hyrorna och snedvrider konkurrensen, säger Westin.