Nygatan 13 • 903 27 Umeå
090-133950 (mån-fre 8-12)
Nyheter
2018-12-27
Umehem förvärvar fastighetsaktiebolaget Uman

Storaffär i Umeå – klassiska fastigheter får nya ägare

AFFÄRSLIV24 - Författare Mattias Wennberg

En omfattande fastighetsaffär blev klar under torsdagen. Umehem har förvärvat fastighetsaktiebolaget Uman som äger fyra centrala fastigheter i Umeå.

Affären, som innefattar Valand-huset, det klassiska VK-huset och fastigheterna Rind 6 (Nygatan) och Audumbla 1 (Kungsgatan-Sveagatan) genomfördes den 27 december, då den nya ägaren övertog fastighetsaktiebolaget.

– Affären har kunnat genomföras förhållandevis snabbt, mycket tack vare SEB i Umeå, säger Hans Westin, byggnadsingenjör, vd och delägare i Umehem, till VK.

Fastighetsaktiebolaget Uman har varit i Göran Norins släkts ägo under lång tid, sedan 1930. Det äldsta fastighetsinnehavet i företaget – VK-huset på Rådhusesplanaden – byggdes 1931 av byggnadsfirman Bäckström & Strömberg som Göran Norins morfar Johan Magnus Bäckström ägde.

- Vi har inom familjen haft ett långsiktigt perspektiv på vårt ägande och velat bidra till stadens utveckling, säger Göran Norin i ett pressmeddelande. Jag bedömer dock att det nu är lämpligt att nya krafter får ta vid och ser positivt på Umehem som ny ägare av fastighetsbeståndet.

Tanken för de nya ägarna är att Rind 6, som i dag är en parkeringsplats, och Rind 11, som sitter ihop med gamla VK-huset, ska bebyggas.

– Man gräver ut tomten och gör parkeringar under och bostäder på, säger Hans Westin och fortsätter:

– Tillsammans med andra aktörer vill vi vara med och utveckla centrum till en så attraktiv stadsmiljö som möjligt för Umeås medborgare och andra, och då är det viktigt att lägenheter också tillkommer, framförallt hyresrätter som saknas idag.

Vad gäller antalet lägenheter är ingenting klart för närvarande. Det finns heller inga bygglovshandlingar klara, men fastighetsutvecklingen planeras fortsätta i och med de nya detaljplaner som Valand-huset och fastigheterna Rind 6 och 11 omfattas av.

Även Ulf Sjödin, som företräder Umehem, är nöjd med förvärvet:

– Från Umehems sida är vi mycket glada över att få förvärva detta fastighetsbestånd och erhålla förtroendet att fortsätta förvaltningen av fastigheterna.

Ulf Sjödin menar att nytt och gammalt går att förena.

– Så har vi jobbat ända sen 1980-talet. Ju fler människor som bor i centrum desto mer gagnar det även butik- och restaurangbranscherna.

Umehems huvudägare är Anders Lindgren, byggmästare, och Ulf Sjödin, tandläkare, samt Hans Westin, byggnadsingenjör, vd och delägare.


(bilder: Sweco AB)