Nygatan 13 • 903 27 Umeå
090-133950 (mån-fre 8-12)
Nyheter
2020-01-20
Umehem bygger 50 nya hyresrätter i centrum

Bolag bygger 50 nya hyresrätter i centrum Storaffär i Umeå – klassiska fastigheter får nya ägare

VK - 20 Januari 2020 - Författare Madeleine Harrati - Illustrationer SWECO Umeå

Det är fastighetsbolaget Umehem som har påbörjat arbetet med de 49 hyresrätterna på Västra Norrlandsgatan i centrala Umeå.

Redan 2016 kunde Västerbottens-Kuriren berätta att det fanns byggplaner för kvarteret Rind och att byggnadsnämnden sa ja till ett inledande detaljplanearbete. Sammanlagt handlar det om drygt 3 000 kvadratmeter.

Bolaget bygger i egen regi, genom AR Bygg AB som är Umehems byggföretag, och har så gjort i Umeå sedan 2006. Företaget har under en tid haft ett bestånd av både lokaler och bostäder. Projektet på Västra Norrlandsgatan är ett led i att utöka andelen bostäder beståndet i centrum.

– Vi bygger 49 hyresrätter med inglasade balkonger som vetter mot söder. Huset närmast Västra Norrlandsgatan blir sex våningar. Huset på innergården blir tre våningar, säger Hans Westin, vd på Umehem.

I dagsläget pågår arbetet med att gräva ut det som sedermera ska bli källare och underjordisk parkering med 49 platser. Sedan ska det pålas och borras för bergvärme. Källaren gjuts i betong och huset bygg i massivträ från Bygdsiljum.

– Det är ett populärt material som vi använt länge. Nu har det mer eller mindre exploderat i popularitet.

Hans Westin fortsätter:

– Vi började med att förbereda området smått under hösten och gick ut på sociala medier vid årsskiftet och berättade att vi äntligen är i gång och att vi nu börjar gasa på.

Umehem har drygt 300 lägenheter i sitt bestånd. De använder sig av intresseanmälningar för uthyrning av lediga lägenheter.

När är allt klart?

– Man får räkna med att det är minst ett och ett halvt år bort. Normalt kan det ta uppemot två år. Vi kommer att följa upp arbetet och fota under byggtiden, säger Hans Westin.


(bilder: Sweco AB)